Zber biologického odpadu
V domácnostiach a na záhradách vzniká veľké množstvo biologických odpadov. Najlepšie z hľadiska ochrany životného prostredia, zdravia ľudí a zvierat, ale aj zníženia finančných nákladov na odpadové hospodárstvo je biologické odpady zbierať samostatne. Pre súkromné domácnosti existujú 2 možnosti ich využitia. Využiť ich svojpomocne alebo ich odovzdať obci v rámci triedeného zberu odpadov.
V domácnostiach a na záhradách vzniká veľké množstvo biologických odpadov. Najlepšie z hľadiska ochrany životného prostredia, zdravia ľudí a zvierat, ale aj zníženia finančných nákladov na odpadové hospodárstvo je biologické odpady zbierať samostatne. Pre súkromné domácnosti existujú 2 možnosti ich využitia. Využiť ich svojpomocne alebo ich odovzdať obci v rámci triedeného zberu odpadov.
Najjednoduchšie to samozrejme majú domácnosti žijúce v rodinných domoch alebo záhradkári – tí môžu biologické odpady kompostovať, môžu nimi nastielať (mulčovať), použiť ich pri budovaní vyvýšených záhonov, parenísk...
Aj domácnosti žijúce v bytových domoch môžu svojpomocne využívať biologické odpady. Aj keď to nie je také bežné a niekedy ani jednoduché, možností je hneď niekoľko. Viac informácií o tomto spôsobe kompostovania nájdete v časti „Kompostovanie na sídlisku“.
Aby sme však mohli biologické odpady využiť, musíme ich najprv vytriediť, respektíve nezmiešať ich s ostatným odpadom z domácnosti.
Zber v kuchyni
Medzi biologický odpad, ktorý vzniká v kuchyni a môžeme ho vytriediť na ďalšie využitie patrí napr.:
- rastlinný odpad z prípravy jedál (rôzne šupy z čistenia ovocia a zeleniny),
- vajcové škrupinky,
- zvyšky jedál, okrem tých, ktoré obsahujú kosti, mäso i z rýb a mliečne výrobky,
- nedojedené, zhnité, plesnivé ovocie a zelenina,
- škrupiny z orechov a orieškov,
- šupy z citrusových plodov, banánov,
- znehodnotené potraviny (napr. napadnuté moľami, po záručnej dobe, skysnuté, plesnivé, vysušené),
- rastlinný odpad vznikajúci pri konzervovaní potravín (napr. sušení, zaváraní, kvasení a mrazení – húb, lesných plodov, ovocia, zeleniny, byliniek),
- suché alebo zvädnuté rezané kvety,
- znehodnotené črepníkové kvety alebo odpad z ich údržby (aj so zeminou),
- použité papierové utierky a vreckovky.
Nádoby na zber kuchynského biologického odpadu
Pre triedenie v kuchyni sa javí ako najvýhodnejšie používanie špeciálnych odvetrávaných nádob (môžete si ich zakúpiť tu: komposter.sk, Mevako), ktoré boli vyvinuté práve pre tento účel. K biologickému odpadu sa dostáva vetracími otvormi vzduch, čím ho čiastočne vysušuje a zabezpečuje, aby nedochádzalo k jeho hnitiu a vzniku zápachu.
Najlacnejšou alternatívou je použitie rôznych nádob, ktoré už máme doma (misiek, hrncov). Z nich však treba vynášať biologický odpad pomerne často, aby nezačal hniť a neosídlil ho hmyz (vinné mušky). Často sa používajú aj vedierka s vrchnákom bez vetracích otvorov, ktoré sa dajú získať aj bezplatne napr. z obchodov, kde predávajú šaláty (vozia ich v nich od výrobcov) alebo z farieb. Ich výhodou oproti nezakrytej nádoby je vrchnák, ktorý zabraňuje šíreniu prípadného zápachu a osídleniu zbieraného biologického odpadu hmyzom.
Výhody a nevýhody najčastejšie používaných typov nádob na zber kuchynských biologických odpadov (inšpirované zo zdroja www.kompostuj.cz):
Plastové vedierko s vrchnákom
Výhody:
- možnosť získať bezplatne alebo veľmi lacno (0 až 3 €)
- veľký výber veľkostí – môžeme veľkosť prispôsobiť množstvu vyprodukovaných biologických odpadov
- nikdy z nej nič nevytečie
- pomerne ľahká dostupnosť
- vrchnák zabraňujúci prístupu hmyzu a rozširovaniu zápachu
- jednoduchá manipulácia pri umývaní
Nevýhody:
- nádobu treba pomerne často vyprázdňovať(2 až 3x za týždeň)
- nádobu po vyprázdnení treba vždy umývať
- hrozí riziko vzniku plesní a zápachu
- ťažko sa otvára – nedá sa otvoriť jednou rukou, čo je pri príprave jedál nepraktické
- pri používaní kompostovateľných vreciek sa nedá využiť ich najväčšia výhoda – prevzdušňovanie
- okrúhla nádoba sa nedá zavesiť na stenu alebo kuchynskú linku
Odpadkový kôš s vrchnákom
Výhody:
- pomernenízke obstarávacie náklady (4,1 až 5,7 €)
- vrchnák sa ľahko otvára aj s jednou rukou alebo plnými rukami
- pri niektorých typoch slúži rúčka ako poistka proti otvoreniu nádobky, čo je využiteľné hlavne ak máte doma mačky alebo psíkov
- nikdy z nej nič nevytečie
- vrchnák môže zabrániť prístupu hmyzu a rozširovaniu zápachu
- dá sa postaviť na zem alebo pri niektorých typoch sa dá nádoba zavesiť na stenu alebo dvierka v kuchynskej linke
- nádoba sa ľahko umýva
- dá sa používať v kombinácii s kompostovateľným vreckom
Nevýhody:
- nádobu treba pomerne často vyprázdňovať (2 až 3x za týždeň)
- nádobu po vyprázdnení treba vždy umývať
- hrozí riziko vzniku plesní a zápachu
- pri používaní kompostovateľných vreciek sa nedá využiť ich najväčšia výhoda – prevzdušňovanie
Špeciálny odvetrávaný košík
Výhody:
- pomernenízke obstarávacie náklady (2,7 až 9 €)
- výber z dvoch veľkostí – 7 a 10 litrov
- cez bočné otvory a perforovaný vrchnák sa k biologickému odpadu ľahko dostane vzduch, čím sa obsah postupne suší a znižuje sa tým výskyt plesní a prípadný zápach
- znížená frekvencia vysýpania biologického odpadu bez vzniku plesní a zápachu (stačí aj 1x za týždeň)
- vrchnák sa ľahko otvára aj s jednou rukou alebo plnými rukami
- dá sa postaviť na zem alebo zavesiť na stenu alebo dvierka v kuchynskej linke
- je určený pre používanie s kompostovateľným vreckom, ale dá sa aj bez neho (osobne dlhodobo odskúšané)
- vrchnák môže zabrániť prístupu hmyzu (pri použití s kompostovateľným vreckom)
Nevýhody:
- pri použití s kompostovateľnými vreckami - potreba dokupovať vrecká = zvýšené náklady (25 ks stojí cca 3 €)
- pri použití bez kompostovateľných vreciek - pri nesprávnej manipulácii hrozí riziko pretečenia výluhu a obsadenie biologického odpadu hmyzom (vinné mušky)
- v prípade nesprávneho používania alebo používania bez kompostovateľného vrecka sa nádobka pomerne ťažko umýva
Špeciálny držiak na kompostovateľné vrecká
Výhody:
- zabezpečené dokonalé prevetrávanie biologického odpadu zo všetkých strán, čím sa znižuje riziko vzniku plesní a zápachu
- znížená frekvencia vysýpania biologického odpadu bez vzniku plesní a zápachu (stačí aj 1x za týždeň, v niektorých prípadoch aj menej často)
- vrchnák sa ľahko otvára aj s jednou rukou alebo plnými rukami
- nastaviteľná výška držiaka (5 až 15 litrov)
- konštrukcia zabezpečuje bezproblémové vyberanie a vkladanie kompostovateľného vrecka (aj plného)
- dá sa postaviť na zem alebo zavesiť na stenu alebo dvierka v kuchynskej linke
Nevýhody:
- najdrahší z porovnávaných nádob (9,2 až 9,3 €)
- použiteľný iba v kombinácii s kompostovateľnými vreckami - potreba dokupovať vrecká = zvýšené náklady (25 ks stojí cca 3 €)
- keď je držiak postavený mimo kuchynskej linky, tak pôsobí dosť neesteticky – zo všetkých strán je vidieť biologický odpad
- držiak s biologickým odpadom treba chrániť pred deťmi a zvieratami (neuveriteľne ich tie vrecká lákajú J)
Kompostovateľné vrecká
K zvýšeniu komfortu zberu biologických odpadov vznikajúcich v domácnostiach nám môžu poslúžiť aj kompostovateľné vrecká (bioobchod Malý princ, komposter.sk, Mevako, DM drogéria). Ideálna je ich kombinácia s odvetrávanými nádobami alebo stojanmi na tieto vrecká (bioobchod Malý princ, Mevako).
Kompostovateľné vrecká musia byť označené medzinárodným logom OK Compost, ktoré zabezpečuje, že je vrecko 100 % rozložiteľné pri procese kompostovania. Vrecká bez tohto loga pri kompostovaní nepoužívajte.
Výhody kompostovateľných vreciek:
- Je kompostovateľné – vrecko spoločne s nazbieraným biologickým odpadom môžeme kompostovať.
- Paropriepustnosť – vrecká prepúšťajú paru (nie vodu), čím dochádza k znižovaniu vlhkosti zbieraného biologického odpadu. Tým sa znižuje aj riziko jeho hnitia a vzniku zápachu.
- Jednoduchá a hygienická manipulácia – vrecko s biologickým odpadom stačí po naplnení vybrať z nádoby a vložiť do kompostoviska alebo nádoby určenej na zber biologického odpadu.
- V suchom prostredí sú dlhodobo skladovateľné.
- Znižujú potrebu častého umývania nádob na zber biologických odpadov.
- Rady a tipy pre kompostovanie kompostovateľných vreciek:
- Vrecká vkladajte do kompostoviska vždy otvorené.
- Vrecko musíme zakryť ďalším biologickým odpadom, aby bolo v prostredí s dostatočnou vlhkosťou. Ak ho necháme na povrchu, tak sa rozkladný proces spomaľuje.
- Jednotlivé vrecká ukladajte v kompostovisku vždy na iné miesto. Medzi jednotlivými vreckami musí byť vždy ďalší biologický odpad, ktorý ich od seba oddelí. Inak sa hrozí vytvorenie vrstvy, ktorá bude brániť prevzdušňovaniu biologického odpadu v kompostovisku. Bez vzduchu biologický odpad hnije a hrozí vznik zápachu a spomalenie jeho rozkladu.
- Pokiaľ nie je vrecko poškodené, môžete z neho biologický odpad vysypať a vrecko použiť ešte raz.
Zber na záhrade, políčku, záhumienke, z chovu zvierat
Medzi biologický odpad, ktorý vzniká na záhrade, políčkach, záhumienkach a môžeme ho vytriediť na ďalšie využitie patrí napr.:
- kvety,
- tráva, seno,
- slama z obilnín, olejovín a strukovín,
- konáre,
- lístie (vrátane orechového),
- ihličie,
- kukuričné kôrovie a klasy,
- pozberové zvyšky z pestovania (napr. vňate zo zemiakov, cibuľovín, paradajok a paprík, listy z hlúbovín a koreňovej zeleniny, makovice),
- zhnité a plesnivé ovocie a zelenina,
- vypletá burina,
- zemina,
- hobliny, pilinya štiepka z dreva,
- hnoj a trus (okrem psích a mačacích výkalov).
Zber biologických odpadov zo záhrad, políčok, záhumienok a z chovu zvierat je jednoduchší, ako toho z kuchyne a domácnosti. Je to prirodzené, pretože prípadné chyby sú menej „cítiť“, ako keď sa stanú v kuchyni. Stačí si zapamätať len tieto zásady:
a) Pri domácom kompostovaní
- mäkké, zelené a šťavnaté biologické odpady (pokosená tráva, zhnité ovocie a zelenina, hnoj...) vkladajte do kompostoviska čím skôr po ich zbere a zmiešajte ich so suchými, hnedými a drevnatými odpadmi (seno, slama, drevná štiepka, kukuričné kôrovie, lístie...),
- suché, hnedé a drevnaté biologické odpady si uskladnite (vo vreciach) a používajte ich iba postupne na primiešavanie k mäkkým, zeleným a šťavnatým odpadom,
- pred vložením do kompostoviska zabezpečte, aby biologický odpad nebol väčší, ako je veľkosť palca,
- zvyšky zo šťavnatého ovocia zahrabte v kompostovisku hlbšie pod povrch (niekoľko centimetrov). Ak zostane na povrchu, tak láka hmyz, ktorý sa v ňom veľmi rýchlo rozmnoží,
- do kompostoviska nevkladajte uhynuté zvieratá, kosti, výkaly chorých a mäsožravých zvierat, zvyšky zo zabíjačky, odpad z drevotriesky, ani žiadne nerozložiteľné odpady.
b) Pri zbere do nádob určených triedený zber
- udržujte nádobu čistú, hlavne okraje nádoby (pod vrchnákom) a vetracie otvory,
- do nádoby vkladajte len tie druhy biologických odpadov, na ktoré je určená (informácie si vyžiadajte na obecnom/mestskom úrade alebo od zberovej spoločnosti),
- pokiaľ sa to dá, tak mäkké, zelené a šťavnaté biologické odpady vkladajte do nádoby tesne pred jej vývozom (aby nedošlo k ich hnitiu a vzniku zápachu),
- do nádoby nevkladajte uhynuté zvieratá, zvyšky zo zabíjačky, nerozložiteľné odpady, odpad z drevotriesky,
- nadrozmerné časti biologického odpadu zmenšite na požadovanú veľkosť.