Aj vy patríte k ľudom, ktorí radi chodia do prírody na piknik alebo radi opekáte či grilujete? Najmä v slnečných dňoch nám na čerstvom vzduchu chutí viac, ale môže sa pri tom produkovať aj viac odpadov. Na piknik sa často používajú rôzne jednorazové produkty, najmä plastové jednorazové taniere, poháre, príbory a pod. Ponúkame vám niekoľko tipov, ako pripraviť piknik a neprodukovať pri tom množstvo odpadov.

Organizácia pikniku

  • Stanovme si pravidlá a informujme o nich všetkých zúčastnených. Upozornime ich aby nenosili jednorazové výrobky ako napr. príbor, riad, slamky, servítky a jedlo v jednorazových obaloch. Každý si môže doniesť vlastný, opakovane použiteľný príbor a riad, napríklad nerezové, smaltované, keramické alebo drevené misky, taniere, tácky, alebo môžeme poprosiť niekoho, kto ich zabezpečí pre všetkých.
  • Nenakupujme špeciálne piknikové sady a koše, ale využime to čo máme doma.
  • Ak ideme na piknik s väčšou skupinou ľudí, dohodnime sa, kto čo donesie. Vyhneme sa tak plytvaniu jedla, noseniu zbytočných alebo tých istých vecí a naopak nám nebude ani nič chýbať.
  • Zvoľme vhodné miesto na piknik. Ideálne je miesto, na ktoré sa dostaneme pešo, na bicykli alebo hromadnou dopravou. Ak musíme ísť autom, dohodnime sa, že nepôjdeme samostatne, ale jedným autom viacerí a využijeme všetky voľné miesta.
Donesme si vlastný, opakovane používaný príbor, riad.Foto: Kimberly Mears, unsplash.com

Príprava jedla

Znížme množstvo odpadu z prípravy jedla

  • Dajme si námahu a pripravme si jedlo doma. Príprava síce bude vyžadovať viac času, ale ľahšie sa tak vyhneme plastovým obalom, v ktorých je hotové jedlo z obchodov zabalené.
  • Suroviny nakupujme v bezobalových obchodoch a predajniach, v ktorých môžeme opakovane používať vlastné obaly, napr. dózy a vrecká. Ak už potrebujeme kúpiť výrobok, ktorý je zabalený, uprednostnime taký, ktorý má menšie množstvo obalov a obaly vytrieďme pre recykláciu. Na nákup si nezabudnime zobrať plátennú  tašku, košík alebo prepravku.
  • Pripravené jedlo nebaľme do papierových servítok, alobalu, potravinárskej fólie alebo jednorazových vreciek, ale do opakovane použiteľných nádob alebo voskovaných obalov, ktoré uložme do košíkov, látkových tašiek alebo batohov. Možno sa nám bude zdať, že nám nádoby zaberajú viac miesta a sú ťažšie, ale domov ich budeme brať prázdne a predídeme vzniku zbytočného odpadu.

Neplytvajme jedlom

  • Pred nákupom surovín na prípravu jedla si overme počet osôb a dohodnime sa, ako dlho má piknik trvať. Podľa toho odhadnime správne množstvo jedla a nápojov.
  • Dohodnime sa vopred, aké jedlá donesieme na piknik. Uistíme sa tak, že bude každému chutiť a jedlo sa zje.
  • Výber jedla prispôsobme aktuálnemu obdobiu a počasiu. V horúcich dňoch sa vyhnime jedlám, ktoré sa rýchlo kazia. 

Vyberajme lokálne a sezónne jedlá/ suroviny na ich prípravu

  • Lokálne produkty potrebujú menej dopravy a obalov, podporujú miestu ekonomiku a sú pre naše zdravie vhodnejšie, ako tie, ktoré boli dovezené cez pol sveta. Pikniky sa konajú väčšinou v lete, kedy je dostupné množstvo čerstvej lokálnej zeleniny a ovocia, z ktorých si môžeme pripraviť chutné jedlá. Často nám rastú priamo na záhrade a v tom prípade ich nemusíme kupovať, alebo ich môžeme kúpiť na trhovisku. Lokálnosť uprednostňujme pri všetkých druhoch jedla, nie len pri ovocí a zelenine.

Kompostujme

  • Rastlinné zvyšky z prípravy jedál skompostujme alebo vyhoďme do nádoby na biologický odpad.

Nápoje

  • Namiesto nakupovania nápojov v plastových fľašiach prinesme na piknik nápoje vo vlastných opakovane použiteľných fľašiach, džbánoch alebo termoskách.
  • Môžeme priniesť napr. čistú vodu z vodovodu, odšťavené džúsy z čerstvého ovocia, domáce limonády, minerálku načapovanú z prameňa a teplé nápoje.  
  • Ak si chceme pribaliť pivo, dajme si ho načapovať do vlastnej fľaše v pohostinstve alebo kúpme pivo v sklenenej vratnej fľaši.
  • Vo vratnej fľaši môžeme kúpiť aj minerálky.
  • Ak kupujeme nápoje v sklenených nevratných fľašiach, nevyhadzujme ich, ale znovu použime, napr. na domáce sirupy.

Po pikniku

Ak sa budeme riadiť predchádzajúcimi tipmi, nemal by nám ostať žiadny nerozložiteľný odpad, ale len malé množstvo biologického odpadu, napr. zvyšky z jedla (ohryzky, šupy, kôstky..) a nedojedené jedlo. 

  • Jedlo, ktoré nám ostalo z pikniku nevyhadzujme, ale rozdeľme si ho a dojedzme ho doma.
  • Rastlinné zvyšky jedál skompostujme alebo vyhoďme do nádoby na biologický odpad. Ak nám predsa len ostane aj nerozložiteľný odpad tak ho vyhoďme do správnej nádoby na triedený zber. Ak v blízkosti miesta, kde robíme piknik alebo grilujeme, nie sú koše na triedený zber, nevyhadzujme odpadky do koša na zmiešaný komunálny odpad, ale vezmime ich so sebou a vytrieďme doma.
  • Pri odchode z miesta akcie skontrolujme, či sme niečo nezabudli. Cestou domov sa poobzerajme po okolí a ak natrafíme na odpadky, vezmime ich a vhoďme ich do príslušnej nádoby na triedený zber alebo zmesový komunálny odpad.

Súvisiace informačné materiály