Znižujme množstvo odpadu

Nekupujme zbytočné obaly

Odpady z obalov vo veľkej miere končia voľne pohodené v prostredí. Pokrývajú brehy riek, hladiny jazier, sú splavované do morí kde sa hromadia a vytvárajú celé ostrovy plastov. Hromadia sa v žalúdkoch rýb, vtákov a ďalších zvierat, ktoré tieto plasty nevedia stráviť, ani vylúčiť a hynú. Mikroplasty (rozpadnuté plastové odpady) sú dokonca súčasťou vody, ktorú pijeme...

„Zrecyklujme“ si... Použime znovu, použime inak, opravme

Mnoho vecí, ktoré používame, sú jednorazové, teda po použití končia v tom lepšom prípade v triedenom zbere, v tom horšom, na skládke, v spaľovni, alebo v prírode. Kvôli príliš krátkemu životnému cyklu vecí vzniká veľké množstvo odpadov, s ktorým si momentálne nevieme poradiť ekologicky prijateľným spôsobom.

Požičiavajme si

Človek potrebuje niekde bývať, nejak sa presúvať, potrebuje rôzne veci pre prácu či zábavu. Vďaka zvyšujúcej sa životnej úrovni a vidine života v blahobyte, ktorú človeku ukazuje svet reklamy, človek túži mať čoraz viac. Za posledných 20 rokov vzrástlo množstvo odpadov na hlavu takmer dvojnásobne, pritom zadĺženosť osemnásobne.  Chceme vlastniť a neváhame sa zadĺžiť. Pritom  však nie všetky veci využívame neustále a tie by mohli poslúžiť viacerým, keby si ich požičiavali, či ich zdieľali. Alebo, pre zmenu, vymieňali.

Neplytvajme jedlom

Na celom svete sa vyhodí každý rok 1,3 miliardy ton potravín, čo predstavuje až jednu tretinu všetkých vyrobených potravín. V Európskej únii sa ich vyhodí ročne až 89 miliónov ton. Len priamo z domácností to je približne 37 miliónov ton. Podľa OSN na Slovensku vyhodíme ročne do kontajnerov 900 tisíc ton potravín. To znamená, že každý obyvateľ Slovenska vyhodí priemerne 0,44 kilogramu denne!

Bez plastu

Plasty sú syntetické materiály, ktoré boli objavené v 19. storočí. Vďaka svojim vlastnostiam sa ich využitie rýchlo rozšírilo a postupne sa stali jednými z najpoužívanejších materiálov. Je nepochybné, že majú pre spoločnosť množstvo výhod, ale zároveň predstavujú záťaž pre životné prostredie a v končenom dôsledku môžu ohrozovať aj zdravie organizmov, vrátane človeka.