Potraviny, ktoré (ne)cestujú (aktivita)
Účastníkom aktivity sprostredkujeme zaujímavú diskusiu o výhodách a nevýhodách konzumácie lokálnych potravín a o témach potravinovej sebestačnosti a vplyve výberu potravín na životné prostredie.
Na čo je aktivita vhodná:
- POTRAVINY A ZMENA KLÍMY: predstavenie témy výberu potravín vo vzťahu k udržateľnosti v zmysle zníženia ekologickej stopy a zníženia emisií CO2 najmä v súvislosti s dopravou potravín
- MIESTNE POTRAVINY: uvedomenie si významu trhov s miestnymi potravinami a ich zásobovaním miestnymi sieťami, význam podpory malých a miestnych producentov potravín
- BIODIVERZITA: predstavenie vzťahu spotreby potravín k odlesňovaniu v rozvojových krajinách a presadzovaniu sa neudržateľných monokultúr. Sprostredkovanie informácií o podpore miestnej potravinovej biodiverzity, napríklad starých a krajových odrôd rastlín
- Uvedenie informačných a komunikačných nástrojov pre podporu motivácie účastníkov a ich skupinovej práce
- Podpora kritického myslenia a sebareflexie
Opis realizácie aktivity:
- Na úvod je vhodné účastníkom prehrať motivačné video o zložení jedál vo vzťahu k transportu potravín a životnému prostrediu, ktoré pripravili Priatelia Zeme Španielsko: http://www.youtube.com/watch?v=5kpYPWG3OKs
- Zber údajov: vytvoríme 4 skupiny a každá z nich dostane 3 – 5 balení potravín, ktoré sme pre aktivitu vopred pripravili. Skupiny si s využitím informácií na baleniach zaznamenajú údaje o type produktu, jeho pôvode a transporte, ktorý bol potrebný na ich prevoz k nám. Vzdialenosť môže byť zistená s využitím rôznych informačných nástrojov a technológií, napr. google máp a pod.
Vzhľadom na to, ako široko chceme viesť diskusiu, je v niektorých prípadoch vhodné spolu balíčkami potravín skupinám doplniť aj stručné sprievodné informácie o produkcii daných potravín (listy s údajmi).
- Práca s mapou: Po preskúmaní obalov potravín účastníci umiestnia na mapu sveta papierové štítky s názvom potraviny, krajinou pôvodu a počtom zistených km v súvislosti s jej transportom.
- Analyzujeme súvislosti: Facilitátor vedie diskusiu skupín o predpokladanom dopade jednotlivých potravín na životné prostredie – najmä v súvislosti s dopravou, použitím obalových materiálov, pesticídov, tvorby odpadu atď...